In majoritate cazurilor dintii isi modifica culoarea datorita infiltrarii smaltului cu substante organice din alimente precum: nicotina, cafea, vin rosu, ceai si diferite alimente ce contin coloranti care dau tenta galbuie sau maronie. Substantele puse in contact cu smaltul oxideaza aceste infiltratii organice si redau stralucirea si albul natural al dintilor.

Consultatia este necesara, deoarece inaintea tratamentului de albire dintii trebuie sa fie perfecti curati astfel incat detartrajul si periajul profesional sunt obligarorii.

Albirea este de doua feluri:

-albirea realizata in cabinetul stomatologic

-albirea realizata acasa (ceea ce presupune confectionarea in laborator a unor gutiere speciale intim adaptate suprafetelor dentare, in urma amplasarii ambelor arcade in cabinetul stomatologic; iar substanta de albire se comanda de catre medicul dentist de la producatorii autorizati).

Dupa tratamentul de albire este posibil sa apara o sensibilitate a dintilor, dar aceasta dispare dupa 1-3 zile sau dupa o aplicare de gel cu fluor sau desensibilizant.

Exista persoane cu o sensibilitate crescuta a smaltului, deci nu li se recomanda nici un fel de tratament de albire, deoarece aceasta sensibiitate poate creste.

Durata efectului se incadreaza intr-un interval de 6 pana la 12 luni, iar tartamentul de albire se poate repeta dupa o perioada de 12-18 luni.